loading...

APJA 111 FÁT ÜLTETETT LÁNYA HALÁLÁNAK EMLÉKÉRE, DE EZZEL EGY EGÉSZ KÖZÖSSÉG ÉLETÉT VÁLTOZTATTA MEG!

hirdetés
loading...

Elhunyt szerettünknek emléket állítani gyönyörű dolog, főleg úgy, hogy közben új életnek adunk teret. Hat évvel ezelőtt az indiai kisváros, Piplantri polgármestere, Shyam Sundar Paliwal úgy döntött, 111 fával állít emléket szeretett lányának. Nem is sejtette mennyire hatással lesz kezdeményezése környezetére.

fák

Ez ugyanis egy másik ötletet inspirált: mi lenne, ha a falusiak minden megszületett kislány után ültetnének 111 fát.

fa1.JPG.500x0_q85

A 21. században nőként élni talán Indiában a legnehezebb, mivel a tradíciók, a kiházasítás és a kötelező hozomány a leánygyermekek mellé gyakran teherré teszi őket családjuk számára. Ezért egyre kevesebb joguk van, és sok lányt ölnek meg még csecsemőként. Így már érthető, mennyire nagyvonalú gesztus, hogy megünnepelik lányaik születését. Ráadásul közelebb hozza a családokat is, mivel együtt ültetik és gondját viselik a fáknak sok éven át.

fa2.JPG.500x0_q85

A lakók lelkesen ültetik is a csemetéket, ami azt eredményezte, hogy mára több, mint 40.000 fával büszkélkedhet Piplantri, minek köszönhetően a város szabályosan egy zöld oázissá alakult. Ez viszont csak az egyik pozitív hozadéka a kezdeményezésnek.

fa3.JPG.500x0_q85

A fák, amiket ültettek gyakran teremnek gyümölcsöt. Hogy megvédjék őket az állatoktól, a falusiak aloe verát ültettek a fatövénél. A gyógyhatású növény lédús levele a világon az egyik legkeresettebb kozmetikum és immunerősítő, amit betakarítás után könnyen lehet értékesíteni. Így Piplantriban a fáknak köszönhetően gazdasági fordulat következett be: anyagilag függetlenné váltak.

Szívet melengető kezdeményezés, ami nem csak szorosabbra fűzi a családi kötelékeket, kis elismerést is biztosít a lányoknak a férfiközpontú Indiában, de egyaránt jó az embereknek és az anyatermészetnek is! Sok ilyet szeretnénk még hallani!

Oszd meg te is, hogy feldobd vele valaki napját!

Forrás: vilaghalo.info

Forrás: harmonikum.com

loading...
×
Lájkold Facebook oldalunkat!
Nagyra értékeljük!
Köszönöm, nem
×
Did you like it?
Share it on Facebook
No Thanks