loading...

Látod a képen a fekete pöttyöt? Az vagy Te.. Tudod miért?

hirdetés
loading...

EZ A KÉP MINDENNÉL JOBBAN LEÍRJA A TÁRSADALMI PROBLÉMÁKAT
Az alábbi képen 12 pont van, pedig egyszerre csak 2-4 látszik. Optikai illúzió.

ezakep

Láttál már az ételosztásra váró, sokszáz méter hosszú tömeget a Blahán? Olyan emberek állnak be a sorba, akik nem tűnnek hajléktalannak – valószínűleg nem is azok. Egy óriási leszakadó réteget képviselnek, amely próbál “tisztes” szegénységben élni, próbálja fenntartani a látszatot. Úgy sejtem, ők azok, akik nem panaszkodnak, csak kimossák a két öltözet ruhájukat, ha piszkos lesz, nem hőbörögnek, csak éheznek. Az ő gyerekeiknek lenne fontos az iskolatej meg a kifli, mert – bár ezt te meg én el se hisszük – jó eséllyel van olyan nap, amikor ez az egyetlen étkezésük. (http://bit.ly/2ciIFCH)
A magyarországi népesség 16,6 százaléka, 1,6–1,7 millió ember élt olyan háztartásban, amelynek nettó jövedelme nem haladta meg a havi 78 ezer forintot, 500 ezer fő kevesebb, mint 45 ezer forintból él havonta. Ne bagatellizáld el: ez nem cigánykérdés. (http://bit.ly/2cUDbtH)
Az ENSZ szerint 3,4 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet Magyarországon* (a gyűlöletkampány 7 milliárdba, a hatvani mindenre alkalmatlan kerékpárospálya 1,1 milliárdba került), de ezek az emberek egyszerűen nem látszanak. Olyanok, mint a pontok az alábbi képen. Csak akkor veszed őket egyáltalán észre, ha odakoncentrálsz, ha meg akarod látni őket. De ki a fenét érdekelnek? (http://bit.ly/2cWInjH)
Vagy vegyük a muszlimokat. 50 ezer muszlim él ma Magyarországon. Észrevette eddig őket bárki is? Szerintem egész jól megvoltunk velük és ők is egész jól megvoltak, amíg ki nem derült róluk, hogy mind terroristák… Elmentem egy budapesti mecsetbe, beszéltem velük. Odakoncentráltam az egyik pöttyre. Érdekes volt, nekem távoli, de nem félelmetes. Ha tudnád, hány muszlimmal élsz együtt már ma is, ha látnád az összes pöttyöt, mennyivel jobban lehetne erről beszélgetni…
És végül ott a teljes politikai élet. Vezetőink, akik amióta világ a világ kijelölik számodra, hogy melyik pontra kell koncentrálni. Nézd azt. Kötődj le vele. Foglalkozz azzal. És amíg te arról vitatkozol, hogy érvényes lesz-e a népszavazás vagy megérdemli-e Bayer Zsolt a keresztet (igen, ezek az én korábbi témáim is), addig egyszerűen nem látod a többi pontot. Pedig lehet, hogy a fontos, az IGAZÁN fontos dolgok ott történnek.

Sajnos nem vagyunk mindenhatók, nem láthatjuk a teljes képet egészében soha. Tudatosnak kell lennünk, ha egyáltalán objektív képet akarunk látni magunk előtt. Forráskritikával élni – nem elhinni minden szart, amit oldalak összehordanak. Az alábbi képen 12 pont van, pedig egyszerre csak 2-4 látszik. Nem szégyen, ha nem látod mindet egyszerre. Nem szégyen tanulni. Nem szégyen, ha vitában meggyőznek. Nem szégyen változni, és valakinek igazat adni – és ne is alázd meg a vitapartnered, ha igazad van.
Csak egy lenne ma, 2016 Magyarországán mérhetetlenül fontos: ne hajtogassuk mindenáron a magunkét. Hogy “dehát a képen csak három pötty van! A saját szememmel látom!”
A magad szempontjából igazad van. De a teljes kép számít.

—Will Kerslake töltötte fel a Twitterére az alábbi képet. Ez egy optikai illúzió, amelynek a lényege, hogy ha egy pontra koncentrálunk, “az agyunk a lehető legjobban próbál következtetni arra, hogy mi lehet a periférián. Vagyis, amikor a fekete pöttyöt nézzük, akkor az agy kiegészíti az ábra széleit is. Mivel a szürke vonalak szabályosan követik egymást, az agyunk arra következtet, hogy az egész ábra ilyen lehet, fekete pöttyök nélkül. Amikor másik metszéspontra koncentrálunk, akkor pedig az kerül a középpontba, az a pont jelenik meg, és a korábbi tűnik el.” (Index)
* a 3,4 milliárdot innen vette az Index a belinkelt cikkjében: http://bit.ly/1VaBKZU A szegénység és a mélyszegénység között különbség van. Az ENSZ azokról beszélt, akik fejenként 3,1 dollár / nap /fő alatt (élnek ~25000/hó). Ha a medián bevétel 60%-a alattiakról beszélünk, már annyian vannak, hogy 350 milliárdra ugrik az összeg.

Forrás: utcaemberek.blogspot.hu

loading...
loading...
×
Lájkold Facebook oldalunkat!
Nagyra értékeljük!
Köszönöm, nem
×
Did you like it?
Share it on Facebook
No Thanks